Najświeższe publikacje

Zdrowe bo sezonowe

Nadejście wiosny to idealna pora na zmianę trybu życia i wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Wyższe temperatury powietrza zachęcają do wyjścia z domu i zwiększenia aktywności fizycznej. Z kolei w sklepach i na bazarach pojawia się coraz więcej zdrowych, naturalnych produktów, którymi możemy urozmaicać naszą codzienną dietę. Sezon na świeże warzywa i owoce nie trwa długo, więc grzechem byłoby nie skorzystać z tego, co daje natura. To doskonała okazja, by dostarczyć sobie sporej dawki witamin, mikroelementów i błonnika. Już w maju pojawiają się szparagi. Są niskokaloryczne i polecane przede wszystkim osobom odchudzającym się. Zupa- krem ze szparagów czy zapiekanka z ich dodatkiem to wyjątkowo smaczne dania, pełne cennych dla organizmu składników. Innym sezonowym warzywem, po które warto sięgnąć wiosną, jest szczaw. Zawiera dużo przeciwutleniaczy i witaminy C, dlatego potrawy z jego udziałem sprzyjają poprawie odporności i działają na organizm odmładzająco. Im bliżej lata, tym większy mamy wybór zdrowych i świeżych produktów, więc sięgajmy po nie jak najczęściej.