Pojęcie zdrowej żywności
- 303 Views
- Redaktor prolo-med.pl
- 20 kwietnia 2019
- Informacje o zdrowiu sportowca
Od kilku lat jesteśmy bombardowani informacjami o tym co jest zdrowe, a co nie. Najgorsze jest to, że naukowcom i lekarzom dość często zmienia się perspektywa patrzenia na zagadnienie żywności oraz suplementacji diety. Dawniej krzyczano, że cukier krzepi, dzisiaj jest porównywany do heroiny. Margaryna miała wyeliminować masło z jadłospisu, a stała się substancją niepożądaną. W takim razie co dzisiaj kryje się pod zwrotem „zdrowa żywność? Niestety w epoce GMO jest to oksymoron. No, ale jeżeli trzeba wybierać spośród wszystkich produktów, to na pewno są to owoce i warzywa. Najlepiej kupować te najbrzydsze, najmniejsze, mniej barwne. Istnieje duża szansa, że nie miały zbyt wiele do czynienia z opryskami. Ponadto trzeba ograniczyć cukier na rzecz ksylitolu i stewii, czyli naturalnych słodzików. Odkąd modna stała się dieta odkwaszająca zaleca się także eliminowanie nadmiaru mięsa oraz nabiału. Możliwe, że jest to tymczasowy hit dietetyczny, jednak ograniczenie spożywania kupnej wędliny wyjdzie każdemu wyłącznie na zdrowie.

- 12 stycznia 2021
Dieta bogata w tłuszcze dla osób trenujących
- 9 października 2020
Czym jest suplement diety ?
- 7 sierpnia 2020
Czy gluten jest niebezpieczny dla zdrowia ?
- 24 czerwca 2020
Dieta bogata w tłuszcze dla osób trenujących
Czym jest suplement diety ?
Czy gluten jest niebezpieczny dla zdrowia ?
Objawy ból ucha
Plan treningowy a odpowiednia dieta
Marzenia o lepszej sylwetce
Letnie menu
Skuteczne zwiększanie masy mięśniowej, jak to zrobić ?