Mikrofale a zdrowe odżywianie
- 518 Views
- Redaktor prolo-med.pl
- 16 lutego 2019
- Informacje o zdrowiu sportowca
Kuchenka mikrofalowa to sprzęt kuchenny obecny w wielu domach i w zdecydowanej większości biur. Jej działanie opiera się na generowaniu bardzo krótkich fal, które w czasie sekundy potrafi przeniknąć cząsteczki niezliczoną ilość razy. Taki ruch generuje wewnątrz ciepło, wskutek czego potrawa staje się gorąca, a więc – w naszym pojęciu – zdatna do jedzenia. Niewiele osób jednak wie, że podczas takiego właśnie procesu fragmenty jedzenia są rozrywane, w efekcie czego posiłek zmienia swoją pierwotną strukturę i skład chemiczny. W efekcie końcowym dla naszego organizmu nie zostaje zbyt wiele dobrodziejstwa, nie pozostawiając w podgrzanym posiłku zbyt wiele wspólnego z jego pierwotną wersją. Tak naprawdę, poza zapchaniem żołądka, jedząc posiłek z mikrofali nie zyskujemy zbyt wiele. Coraz więcej specjalistów podkreśla, że skutki spożywania podgrzewanych w mikrofali potraw mogą być długotrwałe i niemożliwe do zniwelowania. Nie dostarczamy naszemu organizmowi żadnych składników odżywczych, w to miejsce fundując mu nienaturalne cząstki, których organizm nie jest w stanie rozłożyć.

- 15 kwietnia 2022
Czy jadanie na mieście jest zdrowe
- 23 marca 2022
Oleje na zdrowie
- 4 lutego 2022
Czy sylwetka fit na pewno jest zdrowa?
- 6 stycznia 2022
Czy jadanie na mieście jest zdrowe
Oleje na zdrowie
Czy sylwetka fit na pewno jest zdrowa?
Mój zdrowy styl życia
Kilkadziesiąt złotych dla zdrowia, czyli karnet na siłownię
Sport to zdrowie dla kogo ?
Zdrowy styl życia co się skład ?
Zdrowy tryb życia w dzisiejszych czasach