Mikrofale a zdrowe odżywianie
- 286 Views
- Redaktor prolo-med.pl
- 16 lutego 2019
- Informacje o zdrowiu sportowca
Kuchenka mikrofalowa to sprzęt kuchenny obecny w wielu domach i w zdecydowanej większości biur. Jej działanie opiera się na generowaniu bardzo krótkich fal, które w czasie sekundy potrafi przeniknąć cząsteczki niezliczoną ilość razy. Taki ruch generuje wewnątrz ciepło, wskutek czego potrawa staje się gorąca, a więc – w naszym pojęciu – zdatna do jedzenia. Niewiele osób jednak wie, że podczas takiego właśnie procesu fragmenty jedzenia są rozrywane, w efekcie czego posiłek zmienia swoją pierwotną strukturę i skład chemiczny. W efekcie końcowym dla naszego organizmu nie zostaje zbyt wiele dobrodziejstwa, nie pozostawiając w podgrzanym posiłku zbyt wiele wspólnego z jego pierwotną wersją. Tak naprawdę, poza zapchaniem żołądka, jedząc posiłek z mikrofali nie zyskujemy zbyt wiele. Coraz więcej specjalistów podkreśla, że skutki spożywania podgrzewanych w mikrofali potraw mogą być długotrwałe i niemożliwe do zniwelowania. Nie dostarczamy naszemu organizmowi żadnych składników odżywczych, w to miejsce fundując mu nienaturalne cząstki, których organizm nie jest w stanie rozłożyć.

- 22 lutego 2021
Olej kokosowy- zdrowy tłuszcz
- 12 stycznia 2021
Dieta bogata w tłuszcze dla osób trenujących
- 9 października 2020
Czym jest suplement diety ?
- 7 sierpnia 2020
Olej kokosowy- zdrowy tłuszcz
Dieta bogata w tłuszcze dla osób trenujących
Czym jest suplement diety ?
Czy gluten jest niebezpieczny dla zdrowia ?
Objawy ból ucha
Plan treningowy a odpowiednia dieta
Marzenia o lepszej sylwetce
Letnie menu