Najświeższe publikacje

Jajka są zdrowe

Od lat w głowach większości ludzi panowało przeświadczenie, że jajka są niezdrowe i nie należy przesadzać z ilością ich spożywania. Miały one rzekomo powodować podwyższenie cholesterolu we krwi. Osoby, które nie mają uczuleń pokarmowych na białko kurze, ani nie są dotknięte innymi schorzeniami, które wymagają usunięcia jajek z diety, mogą sobie pozwolić na spożycie ok. 10 sztuk tygodniowo. W tej ilości należy uwzględnić jajka zawarte w konsumowanych ciastach, makaronach itp. Cóż więc takiego kryją w sobie jajka, że warto je jeść? Pierwszym, a zarazem najważniejszym powodem jest fakt, iż białko zawarte w jajku jest białkiem łatwo przyswajalnym przez organizm ludzki, a ponadto nosi miano białka wzorcowego, a więc takiego, które zawiera wszystkie aminokwasy. Ponadto w jajku można znaleźć szereg witamin (A, B2, B12, D, E, K) oraz składników mineralnych (m.in.: cynk, miedź, żelazo, wapń, sód, potas, fosfor). Ponadto jest ono źródłem beta-karotenu, luteiny oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-