Najświeższe publikacje

Czy gluten jest niebezpieczny dla zdrowia ?

Coraz więcej osób decyduje się na wyłączenie ze swojej diety produktów, które zwierają gluten. Są to przede wszystkim produkty zbożowe, takie jak pieczywo oraz makarony. Czy gluten jest rzeczywiście niebezpieczny dla zdrowia i czy wszyscy powinni z niego zrezygnować? Na pewno istnieje grupa osób, które cierpią na nietolerancję tej substancji – w ich przypadku odstawienie wszystkich produktów zawierających zboża jest koniecznością. Niektórzy mają także alergię, która może objawiać się między innymi zaburzeniami układu pokarmowego. W pozostałych przypadkach w zasadzie nie ma konieczności rezygnowania z jedzenia produktów z glutenem. W celu stwierdzenia alergii lub nietolerancji można przeprowadzić różnego rodzaju testy i badania. Warto to zrobić, aby się upewnić, czy możemy jeść produkty zbożowe, zwłaszcza jeśli zauważyliśmy u siebie objawy, które mogą wskazywać na wstąpienie alergii pokarmowych. Problemy z glutenem dotyczą kilku procent populacji, dlatego większość osób może bez obaw jeść pieczywo.