Najświeższe publikacje

Antyoksydanty a zdrowie

Mnóstwo chorób by nie powiedzieć wręcz, że większość ma swoje źródło na talerzu. To co jemy, to w jaki sposób się odżywiamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Ma to jednak swój drugi koniec. Dzięki odpowiedniemu, zdrowemu odżywianiu wielu chorób można uniknąć. Jednym ze sposobów jest wybieranie pożywienia bogatego w antyoksydanty. Za ich pomocą można nie tylko zahamować proces starzenia. Jak twierdzą naukowcy są istotne przy zapobieganiu powstawania chorób nowotworowych. Antyoksydanty należy szukać przede wszystkim w roślinach, owocach a nawet przyprawach. Związki te chronią między innymi przed szkodliwym promieniowaniem UV. Wpływają pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Prawdziwym bogactwem związków tych cieszy się dynia, brokuły czy pomidory. Nie sposób wymienić w tym artykule wszystkie warzywa oraz owoce, które bogate są w antyoksydanty. Związki te przede wszystkim spowalniają proces starzenia się skóry zaczajając szkodliwe promienie UV jak również wolne rodniki. Te ostatnie ponoszą główną odpowiedzialność za starzenie się organizmu.