Najświeższe publikacje

Letnie menu

Lato to bez wątpienia najlepsza pora roku na rozpoczęcie kuracji odchudzającej. Wysokie temperatury sprawiają, że spada apetyt na ciężkostrawne i wysokokaloryczne jedzenie. W zamian pojawia się ochota na dania chłodzące i lekkie. Większość osób latem wypija więcej płynów, w tym niegazowanej wody mineralnej, co również sprzyja walce z nadprogramowymi kilogramami. Z kolei dostęp do świeżych warzyw i owoców sprawia, że o tej porze roku o wiele łatwiej jest ułożyć odpowiednio zbilansowaną dietę odchudzającą. Letnie menu dla osób usiłujących schudnąć powinno składać się z lekkostrawnych posiłków, których podstawą są naturalne produkty spożywcze. Warto sięgać po owoce i warzywa, a szczególnie po takie o właściwościach wychładzających i nawadniających organizm. Sprawdzą się między innymi arbuzy, melony, pomidory czy ogórki. Z warzyw można przygotowywać smaczne zupy kremy, które stanowią dobrą propozycję na letni obiad. W upalne dni trzeba pamiętać o ciągłym uzupełnianiu płynów. Najlepiej sięgać po wodę, ale swoją rolę spełnią też herbaty ziołowe czy owocowe kompoty bez cukru.