Kalafior na zdrowie!
- 303 Views
- Redaktor prolo-med.pl
- 25 kwietnia 2019
- Informacje o zdrowiu sportowca
Kalafior to nazwa botaniczna Brassica oleracea i jest warzywem krzyżowym,, co oznacza, że jego kwiaty mają cztery płatki ułożone w krzyż. Jest z tej samej rodziny roślin co brokuły, jarmuż, kapusta, brukselka. Nie każdy lubi smak kalafiora, ale wiele korzyści zdrowotnych z tego warzywa można uzyskać poprzez spożywanie powyższych alternatywnych krzyżowych. Kalafior jest przysłonięty popularnością przez brokuły, ale w rzeczywistości jest to bardziej wszechstronne warzywo. Może być spożywane na surowo, jako dodatek do sałatek lub ugotowany. Może nawet zrobić z niego puree jako zdrowsza alternatywę dla ziemniaczanego puree. Kalafior jest źródłem minerałów wapnia, żelaza, magnezu, manganu, potasu, fosforu i sodu. A tego nam potrzeba dla silnych kości, podczas gdy krew musi mieć sporo żelaza dla wytworzenia hemoglobiny, a magnez przyczynia się do utrzymania funkcji nerwów i mięśni oraz wspiera system odpornościowy. Mangan jest potrzebny dla tkanki łącznej, kości, a także odgrywa istotną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi.

- 12 stycznia 2021
Dieta bogata w tłuszcze dla osób trenujących
- 9 października 2020
Czym jest suplement diety ?
- 7 sierpnia 2020
Czy gluten jest niebezpieczny dla zdrowia ?
- 24 czerwca 2020
Dieta bogata w tłuszcze dla osób trenujących
Czym jest suplement diety ?
Czy gluten jest niebezpieczny dla zdrowia ?
Objawy ból ucha
Plan treningowy a odpowiednia dieta
Marzenia o lepszej sylwetce
Letnie menu
Skuteczne zwiększanie masy mięśniowej, jak to zrobić ?