Najświeższe publikacje

Kalafior na zdrowie!

Kalafior to nazwa botaniczna Brassica oleracea i jest warzywem krzyżowym,, co oznacza, że ​​jego kwiaty mają cztery płatki ułożone w krzyż. Jest z tej samej rodziny roślin co brokuły, jarmuż, kapusta, brukselka. Nie każdy lubi smak kalafiora, ale wiele korzyści zdrowotnych z tego warzywa można uzyskać poprzez spożywanie powyższych alternatywnych krzyżowych. Kalafior jest przysłonięty popularnością przez brokuły, ale w rzeczywistości jest to bardziej wszechstronne warzywo. Może być spożywane na surowo, jako dodatek do sałatek lub ugotowany. Może nawet zrobić z niego puree jako zdrowsza alternatywę dla ziemniaczanego puree. Kalafior jest źródłem minerałów wapnia, żelaza, magnezu, manganu, potasu, fosforu i sodu. A tego nam potrzeba dla silnych kości, podczas gdy krew musi mieć sporo żelaza dla wytworzenia hemoglobiny, a magnez przyczynia się do utrzymania funkcji nerwów i mięśni oraz wspiera system odpornościowy. Mangan jest potrzebny dla tkanki łącznej, kości, a także odgrywa istotną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi.